Kayıp Asırdan Müjdelenen İstikbale; İslam’ın Yüzyılı Konferansı - Diyarbakır

FAALİYETLER

Kayıp Asırdan Müjdelenen İstikbale; İslam’ın Yüzyılı Konferansı - Diyarbakır

Diyarbakır’da “Kayıp Asırdan Müjdelenen İstikbale; İslam’ın Yüzyılı” başlıklı bir konferans düzenledi.

Hilafet’in 3 Mart 1924’te kaldırılışının 100. yıldönümü münasebeti ile moderatörlüğünü Mehmet Kaya‘nın üstlendiği konferans, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Camii Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Kuran tilaveti ile başlayan program Burhan Ercan'ın açılış konuşması ile devam etti. Ercan, konuşmasında; İngilizlerin Ortadoğu’daki siyasi hegemonyasının önündeki en büyük engel olan Hilafet’in ilga edilmesiyle “Hilafet varken itaatimiz size vacipti, Hilafet kaldırıldıktan sonra isyanımız vacip oldu” diyerek Şeyh Said Pirani’nin bu zulme karşı sessiz kalmadığını hatırlattı. Mücadelem Allah ve İslam içindir diyerek kıyam eden Şeyh Said, Hilafet’in yokluğunun ne demek olduğunu ve farziyetini çok iyi bildiğine dikkat çekti.

Ercan, “Hilafet’in ilgasından sonra karanlık günler ve acılar peşi sıra Ümmet coğrafyasını sardı, kuşattı” ifadesi ile kayıp asra işaret etti. Hilafet’in yokluğunda İslâm beldelerinde yaşanan acılardan örnekler verdikten sonra şu ifadelerle sözlerini sonlandırdı:

“Sözleri ile Müslümanlardan yana olup siyasetleri, güçleri, gemileri ve askerleriyle kâfirlerin yanında saf tutan sömürge valileri konumunda olan hain ve etkisiz yönetimlerden kurtulmanın yolu; Müslümanları bir araya getirecek olan Raşidi Hilâfet Devletidir”

Açılış konuşmasından sonra sırasıyla İslam'a Çağrı Derneği Başkanı Molla Nihat ÇamRahmet Damlası Derneği Başkanı Mehmet Emin Kutluay ve Özgür Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç kürsüye gelerek selamlama konuşması yaptılar.

Molla Nihat Çam, konuşmasında alimler ve yöneticilerin sorumluluklarını hatırlatan bir konuşma irad etti ve sorumluluklarını hatırlattı.

Hemen ardından kürsüye gelen Murat Koç, konuşmasında sömürgeci güçlerin saldırıları karşısında İslam ümmetinin durumunu resmederek Müslümanların üzerine düşen görevlerin altını çizdi.

Mehmet Emin Kutluay ise yaptığı konuşmada Allah’ın dini uğrunda gözyaşımızı, terimizi ve kanımızı dökecek bir şuura sahip olmamız gerektiğini ifade ederek Sahabelerin örnekliğinde nasıl bir duruşa sahip olmamız gerektiğini ortaya koydu.

Selamlama konuşmalarının ardından sunumunu yapmak üzere kürsüye çıkan İlahiyatçı Abdullah İmamoğlu, Hilafet’in yokluğuyla neleri kaybettiğimizi somut örneklerle gözler önüne sererek Hilafetin Allah Sunhanehu ve Teala’nın vaadi, Rasulullah Salallahu Aleyhi ve Sellem’in müjdesi olduğunu ve istikbalde İslam’ın hakimiyetinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Salondaki misafirlerin ellerine açarak iştirak ettiği Hafız Selman Yiğit'in duasıyla sancılı geçen kayıp yüzyılın ardından İslam’ın müjdelenen istikbale yaklaştığını konu alan geniş katılımlı konferansı sona erdi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorumunuz başarıyla gönderildi. Editör onayından geçtikten sonra sayfada yayınlanacaktır.
Yorumunuz iletilirken bir hatayla karşılaşıldı. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.